Kommunikasjonsferdigheter - veileder

2. Lese

Å lese betyr å skape mening fra tekst på papir eller skjerm. Å lese innebærer ikke bare en teknisk evne til å lese, men også å oppfatte meningen med teksten. Det betyr også å forstå, reflektere og reflektere kritisk. Kompetanse i lesingstekster indikerer også å forstå tekster i vid forstand, ikke bare verbale tekster, men også illustrasjoner, grafer, symboler og andre modaliteter og funksjoner i disse uttrykksmåtene.


Egenvurdering:

Utfør egenvurdering til målgruppe / studenter om lesekompetanse.(linker til studentenes vurdering)


Lesekompetanse betyr å:

  • lese skjerm- og papirtekster kritisk og på en selvstendig måte
  • kunne stille spørsmål og snakke om innholdet i tekster
  • søke informasjon av forskjellige slag
  • være kjent med nye rutiner eller arbeidsoppgaver
  • forstå daglige meldinger fra kolleger og leder
  • forstå formålet med en tekst
  • forstå komplekse setninger og vanskelige ord og uttrykk
  • bruke ulike lesestrategier som er relevante for teksttyper og formål
  • forstå tekster av forskjellige modaliteter, som illustrasjoner, grafer, bilder og symboler


Hva er de mest brukte tekstene på arbeidsplassen?

Velg en tekst som er relevant for antatt kompetanse og tilpasset innlærernes alder, kjønn, arbeidserfaring, bakgrunn og etnisitet (en tekst innenfor Human Resources kan være et eksempel).


Aktivitet 1:

Lese høyt: Start med at innlærerne leser teksten høyt. Er det flytende eller stakkato? Stakkato lesing kan indikere utfordringer med å forstå ord, setninger eller deler av teksten. La innlærerne oppsummere innholdet i teksten. Har han / hun forstått innholdet? Diskuter med veilederen mulige utfordringer i teksten som ord og uttrykk, setninger eller avsnitt.

Viktig informasjon: Fordeling av informasjon i tekster kan være relevant. Forklar strukturen av den viktige informasjon på både avsnitts- og setningsnivå. Nøkkelinformasjonen i avsnittet er alltid i begynnelsen av et avsnitt. Vi beskriver dette som tematisk(e) setning(er). Resten av avsnittet forklarer / eksemplifiserer / gir grunner for disse åpningssetningene. Nøkkelinformasjonen i setninger er vanligvis foran /i begynnelsen av en setning. Vi beskriver dette som fokus i setningene.

Aktivitet 2:

Be innlærerne om å lese teksten. De skal være oppmerksomme på tematiske setninger i avsnittet og det viktigste innholdet i setningene. Sjekk om dette gjør det enklere å forstå tekstinnholdet. Ordforråd i faglige tekster er preget av spesifikke faglige ord / terminologi og uttrykk sannsynligvis ukjent for innlærere.

Aktivitet 3:

Be innlærerne om å legge merke til disse ordene og uttrykkene. Forklaringer av slike ord og uttrykk kan gjøres på flere måter; ved å vise konkrete eksempler, ved synonymer, ved tegninger, ved forklaringer med enkle ord osv. Pass på at staving og uttale er riktige. Kontroller forståelsen av disse ordene / uttrykkene ved å gjenta.

Aktivitet 4:

Vurder innlærerens forståelse av ord / uttrykk ved å bruke / lese disse i nye tekster (skriv og omskriv, uttale, si høyt, bruk dem i tekster, få tilbakemelding). Målet er å utvikle ordforråd.

Aktivitet 5:

Finn en annen tekst på papir, kombinert med illustrasjoner, grafer o.l. La innlærerne lese teksten. Kontroller forståelsen ved å la innlæreren muntlig tilbakestille / gjenta innholdet, og forklare forskjellige modaliteter.Spør innlæreren hvor han / hun finner den viktige informasjonen i teksten. Be innlærerne om å formulere formålet med teksten. Sjekk lesestrategiene.

(Aktiviteter relatert til lesing av tekster på skjermen og Internett, se emne "Digitale verktøy")