Relasjonsbygging - veileder

2. Kommunikasjonsstiler

Kommunikasjon på jobb er integrert i og er en del av arbeidsprosedyren og arbeidsoppgavene. Dette innebærer spontane situasjoner, effektivitet og problemløsing sammen med medarbeidere. Å være klar over kommunikasjonsstiler er viktig for å bygge gode og fruktbare relasjoner.

Formålet med kommunikasjonsstil er:

  • lære og praktisere grunnleggende kommunikasjonsprinsipper ved å lytte til andre så mye som å snakke selv (lenke til modul 1: lytte og tale)
  • lære strategier for å snakke på stedet
  • unngå skremmende følelsesmessige reaksjoner
  • høre på og holde tilbake dommen

Egenvurdering:

Utfør innlæreres egenvurdering om deres utfordringer ved å bruke forskjellige kommunikasjonsstiler på jobben. (Linker til innlærerens vurdering).


Grunnleggende kommunikasjonsprinsipper: Kommunikasjonsstil på jobb inkluderer bruk av språk i ulike modaliteter, både muntlig og skriftlig. Denne modulen har fokus på å snakke og lytte, bruken av muntlig språk. Å snakke og lytte er nært knyttet og karakterisert, på den ene siden, ved spontan språkbruk. Det kan imidlertid også kreve formell og forberedt bruk av språk. På arbeidsplasser er både uformell, spontan og formell muntlig kommunikasjon en del av det daglige arbeidet. Ulike kommunikasjonsformål, kommunikasjon mellom ulike målgrupper og i forskjellige situasjoner innebærer forskjellig stil.

Aktivitet 1:

La innlærerne studere forskjellige bilder (mennesker, situasjoner, sammenhenger) som illustrerer en variasjon av kommunikasjonsstiler. Diskuter hvordan innlærerne forestiller seg kommunikasjonsstilen i perspektivet av å bygge relasjon.


Strategier for å snakke på stedet:

Å snakke og reagere raskt og spontant kan være en utfordring for alle hvis vi ønsker å kommunisere nøyaktig og høflig til våre medarbeidere. Det er også en utfordring å unngå følelser og negativ holdning til andre hvis uttrykk er provoserende eller kan forstås på denne måten. Det er viktig å bruke språk for å få kontroll over spontane negative situasjoner og beholde sin verdighet. Det er også viktig å bruke språk hvis vi mister kontrollen, og trenger å være eksplisitte og unnskyldende.

Aktivitet 2:

La innlærerne rekonstruere negative erfaringer med å kommunisere eller snakke på stedet. Hvordan har de håndtert det?


Unngå ubehagelige følelser:

Å ha kontroll over seg selv er viktig når man arbeider med andre mennesker, og når man skal bygge gode relasjoner på jobben. Å være rolig og ikke reagere med sterke følelser, selv i vanskelige, provoserende eller krevende situasjoner er nødvendig. Det er vanskelig å samarbeide og håndtere mennesker som er veldig følelsesmessige og affektive i sine uttrykk. Et kjerneprinsipp er å unngå bruk av inflammatorisk eller anklagende språk.

Aktivitet 3:

La innlærerne reflektere over sine egne eller andres følelsesmessige reaksjoner. Rekonstruer dem og prøv å finne nøytrale og mindre følelsesmessig ladede uttalelser.



 

 

     

 

Hør på og hold tilbake dommen

På arbeidsplasser vil vi alle møte og samarbeide med mennesker med ulike holdninger, politiske / religiøse trosretninger eller kulturell bakgrunn enn oss selv. Hvis noen holdninger påvirker samarbeid og godt forhold på en negativ måte, er det viktig å lytte og lære språk som fremmer avtale, toleranse eller kanskje begrense innstillingen.

Aktivitet 4:

La innlærerne reflektere over sine opplevelser av mennesker med motstridende holdninger. Hvordan håndterte de dette ved å bruke kommunikative strategier?