Relasjonsbygging - veileder

3. Nettverk og team building

På arbeidsplasser er det nødvendig å jobbe i lag og bygge nettverk. Samarbeid er nødvendig for å nå mål og bidrar til å arbeide produktivt. Nettverk og team building er kjerneproblemer i byggeforhold og avhenger av bidrag fra hvert medlem. Mange problemer er viktige for å bygge gode nettverk og lag.


Mål for nettverk og team building er å:

  • skaffe tillit og ha tillit
  • overvinne frykt for avvisning
  • være vennlig og knytte kontakt
  • Stol på og ha tillit


Å samarbeide indikerer å ha tillit til alle medarbeidere i team. Tilstrekkelige holdninger oppfordrer medarbeiderne til å gi sitt beste, å bidra til felles mål og arbeidsprosesser.

Aktivitet 1:

La innlærerne diskutere hvordan de kan vise tillit til medarbeidere. Beskriv holdninger, bruk av språk og kommunikasjonsstil.


Overvinne frykt og avvisning:

Samarbeid betyr å bidra til felles mål, og avhenger av ideer og synspunkter fra hver enkel deltaker. Å oppleve avvisning og motstridende synspunkter er vanlig for alle, og bør ikke hindre bidrag fra deltakerne.

Aktivitet 2:

La innlærerne jobbe i grupper og diskutere et tema relatert til arbeid. Formuler pro- og kontraargumenter og test innlærernes ferdigheter i å håndtere avvisning og motstridende argumentasjon.


Vær vennlig og skap kontakt:

Dette kan virke selvsagt, men et vennlig ord eller smil kan gjøre noens dag. Prøv å finne noe til felles: alle av oss ønsker å ha nær tilknytning til våre medarbeidere.

Aktivitet 3:

La innlærerne spille et rollespill ved å bruke vennlige og ikke-vennlige holdninger til kolleger i en konkret situasjon.


Samarbeid krever ofte noen prinsipper for effektive prosesser. Hver deltaker må kjenne målet med arbeids- og kommunikasjonsregler som for eksempel for tur-taking.

Aktivitet 4:

La innlærerne organisere et møte for å praktisere kommunikasjonsregler.