Relasjonsbygging - veileder

4. Negative og vanskelige personer og situasjoner

På alle arbeidsplasser vil det oppstå negative og vanskelige situasjoner som vi må håndtere. Holdninger eller tilnærminger kan være en utfordring å håndtere. Det er viktig å håndtere situasjoner som kan forårsake konflikter og spenninger. Derfor er det viktig å tilpasse driftsstil til forskjellige situasjoner samt å fremme problemløsning og forhandlingsteknikker for å minimere konflikter.


Formål med å håndtere negative og vanskelige mennesker og situasjoner:

  • Forhandling og problemløsing
  • Skape harmoni
  • Forhandling og problemløsing


Alle deltakerne på arbeidsplassene har et bestemt ansvar for å håndtere og påvirke andres oppførsel for å oppnå felles mål. Å kompromittere og samarbeide er viktige kompetanser for å oppnå felles mål. Videre må alle lære og bruke språk som fremmer avtale og samarbeid. Komplekse situasjoner krever klarhet for å løse problemer og konflikter. Det er nødvendig å bruke lytteferdigheter for å fremme samarbeid og å bruke nøytralt språk, fri for følelser, for å få kontroll over ulike situasjoner.


Aktivitet 1:

La innlærerne reflektere over en situasjon på arbeidsplassen med negativ oppførsel, enten fra dem selv eller noen andre. Diskuter hvordan de kunne håndtere dette på en positiv måte.

Aktivitet 2:

La innlærerne lage en liste over mulige årsaker til misnøye og spenning på arbeidsplassen. Velg noen faktorer og beskriv strategier for å håndtere dem.

Aktivitet 3:

La innlærerne beskrive måter å utvikle egne positive stillinger på.


Skape harmoni:

Både ansatte og arbeidsgivere har et bestemt ansvar for at tone og energi i arbeidsmiljøet skal være positive. Dette krever av hver deltaker fremmer etisk og moralsk oppførsel hos seg selv og andre, og utøver positive kommunikasjonsferdigheter. Alle må sette pris på de ulike ferdighetene som er representert i arbeidsmiljøet og anerkjenne bidrag fra kollegaer.

Aktivitet 4:

La innlærerne sette ord på god moral og etikk på arbeidsplassen for lagbygging og relasjoner.

Aktivitet 5:

La innlærerne identifisere og sette ord på hvordan de gjenkjenner bidrag til kollegaer.