Kulturbevissthet

2. Kommunikasjon med flerspråklige kolleger

Andrespråk kan bli både innlært og tilegnet - gjennom regelbaserte instruksjoner i skolene og / eller praksis og eksponeringer i virkelige kommunikative sammenhenger. Dette er en krevende prosess som absolutt krever mye innsats og fører til emosjonelle reaksjoner eller identitetsendringer hos flerspråklige personer. Under denne langvarige læringsprosessen er immanent støtte og hjelp fra førstespråksbrukere utvilsomt av stor verdi.


Egenvurdering:

Utfør egenvurdering til målgruppe / innlærere om kommunikasjon med flerspråklige kolleger (lenker til innlærerens vurdering).


Formål med kommunikasjon med flerspråklige kolleger er å:

  • forstå at læring og bruk av andrespråk innebærer langsommere prosesseringshastighet
  • kunne forstå, godta og tilpasse seg alternative måter å bruke et språk på
  • være åpen for variasjoner i uttale, ordforråd og syntaks hos flerspråklige personer
  • lære hvordan du retter feil og misforståelser
  • forhandle om mening


Aktivitet 1:

Hvor kommer de fleste av de flerspråklige på arbeidsplassen din fra? Diskuter noen av egenskapene til deres morsmål. Hvilke utfordringer møter de på grunn av deres språklige bakgrunn?

Snakk rundt verdenskartet: Start med de flerspråklige og la dem presentere sine egne språk. Diskuter med veilederen mulige utfordringer med å snakke, lytte, lese eller skrive. Prøv å identifisere så mange verdensspråk som mulig på kartet.

Aktivitet 2:

Be førstespråksbrukerne om å analysere noen fortellinger /samtaler som er fortalt / utført av de flerspråklige. Innlærerne bør ta hensyn til uttale og ordforråd og diskutere hva slags misforståelser som er mulige og hvorfor.

Aktivitet 3:

Be de flerspråklige om å spørre førstespråkbrukerne om betydningen av noen valgte, spesifikke faglige ord og uttrykk. Forklaringer av slike ord og uttrykk kan gjøres på flere måter; ved å vise konkrete eksempler, ved synonymer, ved tegninger, ved forklaringer i enkle ord, o.l. Hjelp førstespråksbrukerne til å gjennomføre forklaringene.

Aktivitet 4:

Spør to forskjellige flerspråklige personer om å diskutere et bilde som representerer en situasjon fra arbeidsmiljøet. Resten av innlærerne skal fungere som publikum som skal analysere samtalen og forsøke å registrere visse feil. Diskuter om de forstyrrer en helhetlig forståelse og hvordan de til slutt kunne utelates / korrigeres. På hvor mange måter generelt kan vi rette andre?

Etterpå bør førstespråksbrukerne diskutere det samme bildet, mens de flerspråklige reagerer som om de ikke forstår det. Hvordan kan vi uttrykke det samme innholdet på forskjellige måter og forhandle om mening?