Kulturbevissthet

4. Toleranse for mangfold og multikulturalisme

Toleranse for mangfold og multikulturalisme er nødvendig for å forstå og bygge våre internasjonale kommunikasjonsevner som styrker oss som aktive borgere, arbeidere og aktører i en enda mer rettferdig og demokratisk verden enn den vi i dag lever og arbeider i.


Egenvurdering: Utfør egenvurdering til målgruppe / innlærere om kompetanse i toleranse for mangfold og multikulturalisme (lenker til innlærerens vurdering).


Formål med toleranse for mangfold og multikulturalistiske kompetanser: å gi vitalt innblikk i den relative karakteren av "normale standarder"

  • å øke bevisstheten om en felles menneskelig skjebne
  • å minimere angst eller frykt for det ukjente
  • å lære å bygge og berike felles gode
  • å styrke demokrati og rettferdighet
  • å forstå betydningen av å ha "stemme"


Aktivitet 1:

La innlærerne studere bilder av forskjellige familiemoduser (hetero- og homoseksuelle), sub-kulturelle representasjoner (personer med mange tatoveringer / kroppskunst), ulike klesstiler, aldersgrupper, religioner og / eller raser. Hjelp dem å huske om de kjenner noen av disse representasjonene fra sitt virkelige liv og deretter analysere den historiske utviklingen av deres bredere aksept i samfunnet.

a) Hva har de alle til felles?

b) Hvem bestemmer hva som skal aksepteres eller ikke?

c) Hva betyr det å være "annerledes"?

d) Har du fordommer mot noen sosiale grupper / representasjoner?

e) Hva kan få deg til å endre din mening?

f) Er du forskjellig fra noen andre og hvordan?


Aktivitet 2:

Få innlærerne til å vurdere hvordan forskjellige kulturer ser ut til de andre og diskuter årsakene til det. Hva mener europeerne for eksempel er typisk for asiater og omvendt? Hvor kommer våre generaliseringer fra?


Aktivitet 3:

Velg noen visuelle representasjoner av ulike mellommenneskelige kommunikasjoner fra ulike deler av verden og få innlærerne til å finne ut hva som mangler. Hvem sine stemmer er ikke hørt? Hvem er fraværende? Hvordan er det forskjellig fra deres egen virkelighet? Til slutt kan innlærerne bli bedt om å transformere bildet og komme med forslag på alternative uttrykksformer / situasjoner.